Thursday, March 3, 2011

Rahsia tulisan jiwa 16


Leesya teringat peristiwa minggu lepas, balik je dari Langkawi Qee tiba-tiba pakai baju I love Langkawi time makan malam. Time tu rasa nak nangis sebab dia yang nak baju tu. Last-last..

“nah.” Qee bagi paper beg dekat Leesya.

“hmm, apa ni?” Leesya dah nak nangis sebab tengok baju yang dia minat tu melekat dekat badan Qee.

“bukalah dulu, tak tengok mana nak tahu.”

“erkk.” Leesya terkejut sebab tengok isi dalam paper beg itu. Apakah?

“apa erk erk?” Qee tahu Leesya nak sangat baju tu.

“Terima kasih. Hehe.” Leesya dah suka tahap tak ingat dan tak sedar apa dia buat sampai.

Cupp. Leesya kau ke yang cium pipi Qee tu? Sumpah tahap hilang kawalan.


Leesya tersengih bila ingat peristiwa itu.

“amboiii, asal sengih-sengih ni?” tanya Nia. Dah lama tak jumpa mereka. Ni pun bertembung time nak pergi lunch. Alang-alang ajak pergi lunch sekali.

“Tak ada papelah.” Leesya baru sedar yang depan dia ada Nia dan Ain.

“bila aku nak dapat anak buah ni?” tanya Ain sambil kunyah hawaii pizza. Mereka lunch dekat pizza hut.

“entah, Leesya. Aku dah tak sabar nak dapat anah buah.”

“amboii, ingat buat anak macam kunyah bubble gum apa?”

“lebih kuranglah.”

“senang, kau oranglah kahwin then buat anak sendiri kan senang.” Leesya bagi cadangan.

“Leesya kau nak tahu something?” Nia dah dekatkan diri dengan Leesya.

“apa dia?” Nia kalau bergosip kalah orang lain.

“Ain kan, dia kan dah ada buah hati pengarang jantung pisang intan payung.”

“amboii, gebang sungguh.” Leesya dah gelak.

“Nia, better you shut your mouth.” Ain dah gelabah ayam.

“Nia, baik kau cerita siapa lelaki tu kalau tak kau yang bayar semua ni.” Leesya dah pandai mengugut. Jangkit dengan Qeelah ni.

“confirm kau kenal Leesya. Tekalah.” Nia dah sengih-sengih.

“alaa, main teka-teki pula kau ni. Cakap je. Aku punya otak dah jam nak memikir ni.” Leesya dah tak sabar nak tahu siapa kekasih Ain yang dirahsiakan selama ini.

“Nama dia....” Nia kau sajakan nak suruh orang tertunggu-tunggu.

“nama dia apa?” tanya Leesya balik.

“Rizal Hulaimi.”

“hah?”

“huh.” Ain dah buat gaya menyampah sebab Nia bagi tahu juga.

“apa huh hah huh hah?” tanya Nia.

“kau dan-dan nak berlawak dengan aku kan, Nia.” Leesya sungguh tak percaya langsung.

Balik sahaja dari lunch, Leesya duduk dalam office. Rehat sekejap sebelum pergi jumpa client. Hari ini balik lambat sikit. Ain-ain Rizal juga kau tersangkutkan. Aku tak percaya langsung. Rizal kawan Qee tu.

“dari bahan bukti yang saya dapat, insyaallah kes ni akan berpihak kepada kita. Jangan risau saya akan usahakan.”

“terima kasih, cik Leesya.” Ucap client Leesya.

“eh, saya dah puan.” Pergghh Leesya bagus, kau dah ngaku puan sekarang.

“laa, saya ingat masih cik lagi. Ermm saya harap puan Leesya dapat bantu saya.”

“insyaallah. Saya minta diri dulu.” Leesya minta diri.



‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’


Aduh, asal kereta ni boleh mati tepi highway ni. Dahlah tengah malam ni. Leesya yang kau balik lambat siapa suruh? Masalahnya aku pergi jumpa clientlah. Bateri handphone pula kong. Dan-dan pula time ni bateri handphone nak habis. Asal time ni juga? Kau ni macam nak buat drama tv lah pula.

“Leesya keluar dari kereta.” Leesya dah panik dan terus keluar dari kereta. Apa yang rosak ni, aku mana tahu. Maaaa Leesya takut.

“ada siapa-siapa tak dekat sini?” Leesya jangan cakap nanti ada pula yang menyahut tengah-tengah malam ni.

“cuba tekan butan on handphone. Ya Allah minta-mintalah boleh. Satu mesej dapat hantar pun jadilah.” Leesya dah tekan butan on sambil baca bismillah.

+awak, kereta saya mati dekat highw.. dan handphone Leesya pun otw mati cepat tekan send. Ya Allah minta-mintalah sampai mesej tu dan harap Qee faham sebab satu highway je lalu nak balik.

“boleh saya tolong?” siapa pula ni? Stranger mana pula jatuh dari langit ni. Asal muka macam menyeramkan je. Ada jahitan dekat pipi.

“errr, tak apalah.” Leesya dah nak masuk dalam kereta dan kunci duduk dalam kereta.

“nak pergi mana tu?” Leesya tak tahu bahawa lelaki itu adalah orang yang selalu ikut dia pergi ke mana sahaja.

“errr, tak apalah. Ada orang datang ambil.”lain orang tanya lain kau jawab sebab aku panik.

“siapa nak datang cik Leesya haaa?” lelaki tu dah tarik badan Leesya untuk masuk ke dalam kereta yang dia park belakang kereta Leesya.

“lepaskanlah, kau siapa? Tolongggggggggg.” Leesya dah jerit.

“siapa yang nak dengar suara kau sayang?” Roy dah tergelak macam syaitan.

“lepaslah, aku tak kenal kau, kau ni siapa?”air mata Leesya dah keluar sebab dia memang takut sangat dan teringat peristiwa yang belaku di lot parking.

“relaxlah, kau diam boleh tak?” lelaki itu dah tarik baju Leesya bahagian depan, nampak separuh dada Leesya.

“jangan apa-apakan aku.” Leesya dah cube berlawan.

“panggg!” berdarah bibir Leesya akibat tamparan yang kuat itu. Nasib tak pengsan kalau tak tah apa berlaku.

“kurang ajar!!! Berani kau sentuh bini aku.” Qee dah terajang lelaki yang bernama Roy itu. Leesya dah jatuh terjelepuk apabila dah lepas dari cengkaman lelaki itu.

“siapa yang upah kau hah?” lepas dah habis Qee terajang lelaki itu dah lembik tapi akibat cengkaman Qee yang tak kuat lelaki itu berjaya meloloskan diri dan lari drive kereta dengan laju. Qee sempat hafal nombor pendaftaran kereta itu. Habis lebam muka Qee akibat berlawan dengan lelaki tadi.

“sayang, maafkan abang datang lambat.” Qee sedih tengok keadaan Leesya yang dah lemah. Ya Allah apa semua ini. Qee ini mungkin dugaan dari tuhan.

“awwakk,” Leesya rasa dia tak larat sangat. Nasib Leesya tak sempat diapa-apakan oleh lelaki jahanam tadi.

“sayang, kita balik jum.” Qee dah pakaikan Leesya dengan sweaternya yang dipakai dari rumah. Patutlah dekat rumah dia tak sedap hati dan baca je mesej Leesya hantar dia dah takut ada apa-apa berlaku dan memang betul.

“ssaaya takuttt.”

“shhhh. Kita balik jum.”



‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’


“Ya Allah! Kenapa dengan Leesya ni?” datin Jane dah terkejut tengok keadaan Leesya yang dah berdarah dan lebam bahagian bibir, baju Leesya yang dah terkoyak bahagian depan.

“Leesya hampir kena rogol tadi maa.” Qee dah sebak tengok keadaan Leesya. Qee dah dukung Leesya untuk naik atas.

“Ya Allah, macam mana boleh jadi sampai macam tu sekali?” Datin Jane takut sangat sebab dah dua kali berlaku benda sama.

“maa, Qee bawa Leesya naik atas dulu. Qee tengok Leesya dah lemah sangat dan esok mama panggilkan doktor rawat Leesya.” Qee dah naik tangga sambil dukung Leesya.

“baiklah.” Ya Allah lindungilah anak dan menantuku. Datin Jane dah sebak tengok keadaan anak dan menantunya.

Qee dah tukarkan baju Leesya. Qee ambil tuala basah dan lap darah di bibir Leesya. Maafkan abang Leesya sebab datang lambat. Leesya dah sedar dan menitis air matanya apabila tengok ke dalam anak mata Qee.

“saya takut.”

“shhh, abang tahu. Maafkan abang sebab datang lambat.” Qee dah ubah panggilan kepada abang.

“kenapa saya rasa orang itu akan cari saya lagi.”

“sayang, jangan cakap macam tu.” Qee dah tak tahu nak cakap apa dan lapkan air mata Leesya di pipi.

“maaf sebab balik lambat.”

“saya tahu sayang ada kerja. Dahlah sayang rehatlah.” Qee dah cium dahi Leesya, turun ke hidung dan seterusnya bibir Leesya. Bagi Leesya dia dah mula rasa sayang akan suaminya itu dan Qee baring di sebelah Leesya.

Bangun sahaja dari tidur. Leesya terus mandi dan nak solat subuh. Leesya tenangkan diri dengan baca ayat suci al-quran dan minta petunjuk. Bagi Leesya mungkin ini semua dugaan dan ada yang tak puas hati dengan kebahagiannya. Dia ingat bila kahwin hidup dia semakin baik tapi ini pula jadi. Leesya lipat kain telekung dan bangun untuk kejutkan Qee. Kalau hari ini kerja dia dah minta MC.

“awak, bangunlah.” Leesya dah sentuh lengan Qee.

“awak. Dah pukul berapa ni. Nanti terlepas solat subuh.” Qee tetap tak bangun. Dia tengok wajah Qee pucat. Leesya rasa dahi Qee.

“ya Allah, panasnya.” Leesya terkejut sebab badan Qee panas sangat. Mungkin sebab lebam-lebam di badan menyebabkan Qee lemah dan terus demam.

“maaa, Qee demam.” Leesya dah turun ke bawah.

“Qee demam?” Datin Jane tak nak tanya pasal semalam sebab Qee tak bagi dia tanya.

“haah maa.” Leesya dah risau. Dia bersalah sebab menyusahkan Qee.

“Leesya naik atas basahkan kain dan letak atas dahi Qee. Nanti mama bawa naik air asam jawa dengan panadol.” Leesya angguk dan terus mendaki tangga.



‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’


“ssejukk.” Qee dah meracau. Qee kalau demam memang meracau-racau.

“awak sejuk?” Leesya tanya. Air-cond tak buka pun kipas siling pun dah paling slow. Tingkap tak buka pon comforter dah tutup sampai dada. Leesya tanya tapi Qee tak buka mata pun.

“Leesya ni air asam jawa. Basahkan kepala Qee dengan air ni. Jangan lupa lap satu badan Qee dengan tuala basah.”

“Leesya keluar dulu.” Tak kan aku nak tengok mama buka semua baju Qee.

“kenapa pula? Leesyalah yang buat. Leesya kan isteri Qee. Sekarang bukan mama yang buat tapi Leesya pula.”

“hah?” Leesya dah tak tahu nak cakap apa.

“mama keluar dulu.” Datin Jane dah keluar dari bilik dan tutupkan pintu.

“aduhh, masaklah kau Leesya.” Leesya dah cakap sorang-sorang.

“Leesya badan Qee panas tu, baik kau buat cepat.”Leesya dah tarik comforter perlahan-lahan dan mula lap dada Qee hinggalah kaki. Leesya tertidur di sebelah Qee.

Aduhhh, kepala aku macam tak centerlah pula. Asal rasa macam badan aku tak ada seurat benang pun. Qee dah tengok ke dalam comforter. Erkk? Sudah siapa yang buat aku macam ni? Siapa nak bertanggungjawab ni?

“erkk?” Qee angkat tangan dan tengok tangan Leesya ada sekali. Qee renung wajah Leesya yang baring sambil bersimpuh di tepi katil. Apa pula atas dahi ni?

“kain basah?” Qee pegang atas dahi dia. Aku demam ke? Patutlah aku rasa kepala macam berat je.

“awak dah bangun?” Leesya dah bangun mungkin sebab gerakan Qee.

“dah.” Agak-agak kalau aku buat-buat tak larat confirm dilayan dimanja. Qee dan gelak dalam hati.

“awak dah sihat?” Leesya tanya sambil bangun untuk jamah dahi Qee.

“sikit je.”

“Bangunlah, mandi baru sejuk sikit badan tu.” Suruh Leesya.

“mama ke yang basahkan badan saya?” Qee tanya.

“erkk, tadi saya ingat mama yang nak basahkan badan awak, saya dah nak keluar tapi mama suruh saya. Saya tak nak buat, saya tak nampak apa-apa pun.” Leesya dah gelabah cerita apa yang berlaku. Habis kantoi.

“dah tengoklah tu.” Qee tahu Leesya yang basahkan badan dia, tak kanlah mama sebab selama ni demam pun mama hanya suruh dia mandi.

“tak, betul tak, saya tak nampak apa-apa pun.” Leesya habis kantoi, betullah aku tak nampak apa-apa.

“dahlah saya nak mandi.” Qee saja buat-buat marah dan tak puas hati. Qee slumber je bangun dan selak comforter.

“erkk. Tak malu ke?” Leesya pula yang segan dan berbisik perlahan.

“hah?” Qee kau ni, agak-agaklah nak slumber badak pun. Dahlah tak ada seurat benang pun. Sumpah merah muka aku. Qee dah grab tuala dekat tempat sidai. Malu weyh even depan bini sendiri.



‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’



“haaa, dah turun pun. Jum makan sama-sama.” Makan lunch tapi nak dekat petang dah pun.

“eh, abang. Bila kau sampai?” terkejut Qee tengok Syed Ilyasa’ ada dekat meja makan.

“pagi tadi, kau tu membuta je tahu.” Ilyasa hanya bagi senyuman dekat Leesya.
“aku demamlah.”

“aikk, sihat je aku nampak.”

“pagi tadi je.”

“amboii cepatnya sihat. Leesya bagi ubat apa sampai Qee cepat sembuh? selalunya berharilah juga nak kebah.” Ilyasa’ saja nak kenakan Qee dan adik iparnya.

“cetsss, kureng. Makan dalam nampak.” Qee dah tumbuk perlahan bahu abangnya.

“dah-dah depan rezeki pun dah bergurau. Leesya ambilkan gelas dan letak dalam dulang.” Datin Jane dah suruh menantunya ambilkan gelas untuk semua orang.

“baik, mama.” Leesya dah berlalu ke dapur.


Lepas je makan tengah hari tapi nak dekat petang dah. Mereka sekeluarga berehat di ruang ambil angin. Ilyasa’ pula minta diri nak pergi manjakan badan dengan air dekat kolam belakang rumah. Leesya hanya mengunyah makanan dari tadi. Kejap coklat yang dia beli kejap keropok.

“mama tengok Leesya makin berisilah.” Leesya yang time tu tengah minum jus apple tersedak.

“uhukk.” Qee dah urutkan belakang Leesya.

“hee, dahlah tu.” Leesya dah tepis tangan Qee.

“dah berisi ke?” Datin Jane tanya Leesya.

“sayang dah mengandung ke?” Qee saja nak masuk campur. Leesya dah jeling Qee di sebelah.

“eh, tak adalah mama.” nak mengandung macam mana, harap je tidur sekatil.

“yelah tu. Mama tengok pipi Leesya makin tembam badan pun berisi.”

“biasalah mama, Leesyakan kuat makan.” Leesya saja bagi alasan. Badan aku dah berisi ke?

“Leesya tolong bawakan segelas jus oren untuk abang. Mama tak ingat tadi dia suruh hantar ke kolam.”

“oke.” Leesya dah bangun untuk ke dapur.


Kolam kediaman.

“abang cuti ke?” Leesya dah tanya Ilyasa’ yang tengah berehat di tepi kolam.

“haah, cuti seminggu je.”

“owhh, best tak duduk oversea?” Leesya tanya soalan lain pula.

“biasa je, tapi perubahan cuaca yang tak tahan. Leesya bila nak bagi abang anak buah ni?” Ilyasa’ dah gelak.

“hehe, belum ada rezekilah.” Ilyasa’ suka tengok adik iparnya. Walaupun free hair tapi sopan je. Kadang orang free hair lagi baik dari bertudung. Pemakaian Leesya pun taklah terdedah sana sini. Sedap mata memandang.

“amboii, sedap berbual.” Qee dah datang ke arah mereka dengan berseluar pendek, nak berenang jugalah tu.

“sedap, macam makan goreng pisang.” Ilyasa saja bergurau.

“sayang, jumlah mandi sekali.” Qee dah ajak Leesya mandi sekali.

“tak naklah.”

“alaa jumlah Leesya, kita main bola tampar sekali.” Bola tampar dalam kolam panggil apa?ahh redah je lah. Ilyasa dah ajak Leesya sekali.

“ermmm, oke. Leesya naik tukar baju dulu.” Leesya dah lama tak mandi kolam.

“lawa bini kau.” Ilyasa’ memuji Leesya.

“tengoklah bini siapa.” Qee saja nak bangga diri.

“amboii,jaga dia elok-elok.”

“ai ai sir.” Even Qee gelak tapi dia teringat peristiwa hari itu.

“oke dah. Jum cepatlah.” Leesya dah ada tepi kolam. Leesya hanya pakai seluar tight 3 suku dan tshirt warna putih. Aduhh asal bini aku ni boleh-boleh pakai baju warna putih. Bila Leesya masuk je dalam kolam nampak, nasib dia pakai singlet.

“Leesya geng dengan abang.” Amboii abang aku ni, overlah pula.

“oke, Leesya geng dengan abang.” Cetss dengan Ilyasa’ boleh pula ber’abang dengan aku jangan haraplah, jadi harapan je.

“cepatlah.” Qee saja naik suara nak suruh diaorang sedar. Dalam 10 minit main Qee saja nak kenakan Leesya.

“ouchhh! Sakitlah.” Bola tampar kena dekat batang hidung Leesya.

“Qee, agak-agaklah. Kita main dengan perempuan yang kau baling laju tu asal?” Ilyasa’ dah berenang untuk ke arah Leesya.

“dahlah, naik nak dekat senja dah ni.” Qee dah bersuara.

“ermm abang Leesya naik dululah.” Leesya dah naik ikut tangga.

“oke.” Ilyasa masih berendam dalam kolam.



‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’



“yang awak pakai baju warna putih tu kenapa?” masuk je dalam bilik Qee dah start serang Leesya.

“saya tak ada baju yang lain, baju lain semuanya ikut bentuk badan, baju ni je longgar. Awak ni kenapa nak marah-marah?” Leesya dah keringkan rambut guna tuala dan nak masuk bilik air.

“baju saya kan ada. Saja mengada nak pakai baju  warna putih kan?” Qee yang kau nak marah ni asal. Yelah depan abang aku tu.

“mana saya tahu, nanti saya pakai baju mahal marah pula. Lagipun saya pakai singletlah” Leesya dah berhenti depan bilik air.

“dah tu tak ada seluar lain nak pakai?” Ya dia tak suka Leesya pakai ketat macam tu. Badan Leesya bukan slim tapi berisi sedikit. Tak kurus kering.

“ni seluar mandilah. Saya selalu pakai seluar ni time mandi kolam. Papelah.” Leesya dah masuk bilik air dan tutup pintu dengan kuat.

“hah, hempas kuat-kuat pintu biar roboh terus dan tak payah pakai pintu senang.”

“memang!.” Leesya geram dengan Qee dan jerit dalam bilik air.

“melawan-melawan.” Leesya dah diam dalam bilik air.

3 comments:

zura asyfar said...

qee jeles..hehe

Cute Blossom said...

cter nie makin menarik...best nyerr...

PENULISJIWA said...

zura asyfar
tu lah
dia dah pandai jeles
hehe

Cute Blossom
TQ
hehe